Версия 1.0.0 2018-2018
BG

Здрава мускулатура = по-дълъг живот!

ocsfundraising+details

ocsfundraising+creator
Infosait

Infosait
ocsfundraising+category Новини
ocsfundraising+target_amount 0
ocsfundraising+current_amount 0

ocsfundraising+view_page_desc_block

Никого няма да изненадаме, ако за сетен път повторим, че аеробните тренировки трябва да присъстват в живота на човек, независимо на каква възраст е.

Така че винаги, когато можете, карайте колело, тичайте, катерете планинските пътеки или пък се поизпотете във фитнеса. Ето защо:

Физиологът Греъм Холоуей от университета в Гуелф, канадската провинция Онтарио, заедно с колегите от екипа си, определи механизма за стареене на мускулите.

Учените анализираха клетъчния метаболизъм при мъже на възраст от 20 до 70 години и стигнаха до извода, че единственият ефективен начин за профилактика на стареенето е да се правят упражнения, повишаващи издръжливостта, съобщи Лента.

Оказа се, че с напредването на възрастта в клетките 10 пъти се понижава чувствителността към аденозиндифосфат (АДФ) - молекула, от която се образува аденозинтрифосфат (АТФ) в процеса на дишане.

В резултат, когато учените прибавят АДФ към клетъчни тъкани, взети с биопсия от възрастни хора, се наблюдава двукратно или трикратно увеличаване на концентрацията на активните форми на кислорода (АФК), включително на увреждащите клетките свободни радикали.

Откритията показаха, че именно АФК е причината за мускулната атрофия в тялото на възрастния човек, предава БТА. При това интензивните физически упражнения не намаляват съдържанието на активния кислород в клетките и след 12 седмици.

По думите на Холоуей, резултатите от изследването не означават, че физическата активност като цяло е безсилна срещу саркопенията (естествената атрофия на мускулите).

"Смятам, че тренировките за издръжливост са полезни, защото знаем какви упражнения повишават митохондриалното съдържание", каза ученият.

Прочети още на: https://www.dnes.bg/health/2018/03/15/zdrava-muskulatura-po-dylyg-jivot.370703

The Wall

No comments
You need to sign in to comment
Версия 1.0.0 2018-2018 Всички Права Запазени Nextstrike Studio Хост от www.superhosting.bg